Mitä kattavamman tietopaketin briefaat suunnittelijalle, sitä varmemmin pysytään myös toivotussa aikataulussa, eikä aikaa kulu edes sen kuuluisan EAN-koodin metsästykseen. Tehdään yhdessä entistä myyvempiä pakkauksia!
Pakkauksen ulkoasu
Pakkauksen tarkat mitat ja mittapiirros
- Tehdäänkö pakkauksen ilme pystyyn vai vaakaan?
- Mitkä ovat pakolliset alueet, ja paljonko niille pitää varata tilaa?
- Jos päivämäärä lisätään painossa pakkaukseen, niin varmista sitä varten jätettävän tilan mahdolliset kokovaatimukset.
- EAN-koodin koko ja sijainti.
Graafiset elementit
- Logo + muut merkit sähköisinä originaaleina (Hyvää Suomesta, kierrätysmerkit jne.).
- Muut tuotteeseen liittyvät graafiset ohjeet ja toiveet.
- HUOM: Tarkista käytettävä painomenetelmä, se vaikuttaa käytössä olevien värien määrään.
Kielivaatimukset
- Valtakunnalliseen jakeluun meneviin elintarvikkeisiin on Suomessa tehtävä pakkausmerkinnät tehtävä suomen ja ruotsin kielellä. Tarkista, halutaanko muita kieliversioita.
Luettavuus
- Elintarvikepakkauksen tekstin minimikoko on määrätty: x-kirjasinkoon on oltava vähintään 1,2 mm. Pienissä pakkauksissa (kun suurimman yksittäisen pinnan pinta-ala on alle 80 cm²), on x-kirjasimen minimikoko 0,9 mm.
Myyntialueet
- Tehdäänkö kaikille kielialueille yhteneväinen design vai huomioidaanko maakohtaiset mieltymykset ja trendit?
Tuoteperhe, tuotelinja
- Muut suunnitteluun vaikuttajat tekijät: suunnitellaanko myös hyllypakkaus?
Pakolliset pakkausmerkinnät (EU:n elintarviketietoasetus, artikla 9)
Elintarvikkeen nimi: Tuotenimi
Ainesosaluettelo, tuotespesifikaatti
- Ainesosat merkitään siinä järjestyksessä, mitä tuote eniten sisältää
- Allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet ja tuotteet korostettuna ainesosaluettelossa
- Juomien todellinen alkoholipitoisuus tilavuusprosentteina, jos se ylittää 1,2 tilavuusprosenttia
- Kiinteiden elintarvikkeiden alkoholipitoisuus, jos se ylittää 1,8 painoprosenttia
Tarkista tarvittaessa myös…
- Elintarvike-erän tunnus (MMMa 834/2014, 5 §)
- Voimakassuolaisuusmerkintä (MMMa 1010/2014, 4 §)
- Tunnistusmerkki (laitoksessa valmistetut eläinperäiset elintarvikkeet)
- Mahdolliset muut erityislainsäädännön vaatimat merkinnät
Ravintoarvot, tavallisesti per 100 g ja per annos
- Energia (kJ/kcal)
- Rasva (+ tyydyttyneen rasvan osuus)
- Hiilihydraatit (+ sokerien osuus)
- Ravintokuitu
- Proteiini
- Suola
Sisällön määrä
- Mittayksiköt: paino (g, kg), tilavuus (ml, l), lukumäärä (kpl)
Vähimmäissäilyvyysaika
- Parasta ennen -päivämäärä
- Viimeinen käyttöajankohta, VKP
- Pakastuspäivämäärä (koskee pakastettua lihaa, pakastettuja raakalihavalmisteita ja pakastettuja jalostamattomia kalastustuotteita)
Tuotteesta vastaavan elintarvikealan toimijan nimi
- Valmistaja: Yrityksen nimi ja osoite
- Valmistuttaja/markkinoija: Yrityksen nimi, tarkka osoite ja paikkakunta
- Alkuperämaa tai lähtöpaikka
Säilytysohje: Säilyvyys suljettuna, avattuna ja eri olosuhteissa
Käyttöohje (tarvittaessa)
- EAN-koodi
- Terveysmerkki, esim. FI 60245 EY
- Mahdolliset varoitusmerkinnät
Pakkauksen muut merkinnät, tarkista tilaajalta tarvitaanko
- Kierrätettävyys, hävitysohjeet
- Avausohje
- Kuumennusohjeet
- Valmistusohjeet, reseptit
- Tarjoiluehdotus
- Mahdollinen nettiosoite
- QR-koodi
- Laktoosi- ja gluteenipitoisuudet
- Vegaanisuus
Aikataulu
Koska aineiston on oltava asiakkaalla/painossa/myynnissä?
Jos joku on varmaa, niin kiire tulee aina. Varaa aikaa riittävästi kommenttikierroksiin, oikolukuun, viime hetken muutoksiin, painoa varten ja itse logistiikkaan. Ei riitä, että pakkaus on asiakkaalla, yleensä se pitää toimittaa ajoissa vielä esim. kauppaan tai messuille.
Meralta saat aina ammattiapua pakkaussuunnitteluun – tutustu töihimme täällä.