Siirry pääsisältöön
Takaisin Blogi

Moni pakkaus päältä kaunis – pakkaussuunnittelun arkipäivää

Tuttu tutkimustulos kertoo, että 70 % ostopäätöksistä tehdään vasta kaupassa. Pakkaus on siis kuluttajan valintatilanteessa ratkaiseva tekijä. Vaikka poimisimme robotin lailla ostoskärryyn viikosta toiseen ne samat, tutut ja hyväksi havaitut tuotteet, bongaamme usein myös uusia tuttavuuksia.

14.5.2019

Usein juuri pakkauksen design herättää kiinnostuksemme.  Se saa meidät tarttumaan ennestään tuntemattomaan tuotteeseen ja tunnustelemaan, tekeekö se vetovoimaisen, luotettavan ja turvallisen vaikutelman. Hyvä pakkaus erottuu, houkuttelee, vakuuttaa ja mikä parasta – tulee valituksi.

Pitkä matka ostoskärryyn

Ihastellessamme tuotteiden houkuttelevia ilmeitä ihmettelemme helposti, miksi kaikki valmistajat eivät muuta pakkauksiaan trendikkäimmäksi. Se ei kuitenkaan onnistu sormia napsauttamalla, sillä pakkauksen  matka ostoskärryyn on monen vaiheen takana: tarvitaan rakennesuunnittelija, visuaalinen suunnittelija, painotyö, materiaalivalinnat, pakkaamisen, logistiikan ja kierrätettävyyden ratkaisut sekä vielä tuotteen saaminen kauppojen valikoimiin, hyllytila ja esillepano. Ja monesti intoa rajoittaa myös raaka realismi; tutun purkin vaihtaminen vaikkapa tuubiin vaatii oman pakkauslinjansa – ja se taas voi helposti olla satojentuhansien investointi.

Pakkauksen eri ominaisuuksien määrittely vaatii aikaa ja harkintaa, sillä kuluttajina arvioimme tuotetta monin eri tavoin. Osa tavaa tuoteselostetta, jotkut tekevät ostopäätöksen pelkällä fiiliksellä tyylikkään, trendikkään, värikkään tai sisustukseen istuvan ulkoasun vuoksi. Yksi ihastuu isoon perhekokoon, toinen arvostaa kätevää käytännöllisyyttä, ja kolmas varmistaa, että pakkaus on kierrätettävä.

Pakkaus ja suunnittelun reunaehdot

Mutkattominta pakkauksen suunnittelu on silloin, kun täydennetään vain jo olemassa olevaa tuotelinjaa ja -perhettä sekä sen ilmettä. Suunnittelija saa valmiin pakkausaihion mittatarkan piirroksen, tuoteselosteet kaikilla toivotuilla kielillä, EAN-koodin, parasta ennen -tiedot… hmmm, vai saako sittenkään?

Projektissa pyörii aina useampi taho; suunnittelija, valmistaja, valmistuttaja, paino ja pakkaaja, joista jokaisella on omat vastuualueensa. Siksi on enemmän kuin tavallista, että tieto ei kulje ajallaan tai tulee väärinymmärryksiä, jolloin kaikki vaaditut elementit eivät tule kerralla oikein. Tällöin tietoja ja tarkennuksia odotellaan ja selvitetään pitkin matkaa. Myös laki asettaa pakkauksille omat vaatimuksensa, joten kaikkien osapuolten tulisi pysyä kärryillä esimerkiksi pakkausinfon vähimmäisvaatimuksista.

Elintarvikevirasto kiteyttää ne näin: ”Kaiken kaikkiaan pakkausmerkinnät eivät saa johtaa ostajaa harhaan elintarvikkeen ominaisuuksien, koostumuksen, luonteen, määrän, alkuperän, valmistus- tai tuotantomenetelmän tai muun vastaavan seikan suhteen. Pakkausmerkinnöissä ei saa ilmoittaa elintarvikkeella olevan sellaisia erityisiä vaikutuksia tai ominaisuuksia, joita sillä ei ole tai joiden suhteen se ei poikkea muista vastaavista elintarvikkeista.”

Tsekkilista muistin tueksi

Monesta pakkausdesignista vastanneena suunnittelutoimistona meille on kertynyt oppia myös asioista, jotka eivät liity suoraan visuaaliseen ilmeeseen. Teimmekin avuksesi muistilistan pakkausprojektissa huomioitavista asioista, joihin suunnittelija törmää lähes väistämättä. Esimerkkimme on elintarvikepakkauksista, joihin kohdistuu eniten ja tarkimpia vaatimuksia. Jos suunnittelet pakkausta esim. tekstiileille, on huomioitavaa toki vähemmän.

Pääset pakkaussuunnittelun muistilistaan ja konkreettisin ohjeisiin tästä.