Siirry pääsisältöön
Takaisin Blogi

Varmista verkkosisältöjesi saavutettavuus meran täsmäpalvelulla

EU:n ja Suomen lakien vaatima saavutettavuus merkitsee uudistustarpeita julkisen ja osin myös yksityisen sektorin digiratkaisuille. Meran tarkistuspalvelulla saat sivustosi helposti kriteerien mukaiseksi ja kaikkien kohderyhmiesi käytettäväksi.

3.8.2020

EU:n saavutettavuusdirektiivi koskee julkisen sektorin verkko- ja mobiilipalveluja, mutta  siihen pohjautuva Suomen digipalvelulaki velvoittaa jatkossa myös mm. pankkeja, vakuutusyhtiöitä sekä vesi- ja energia-alan yrityksiä. Samalla lain piiriin tulevat esimerkiksi verkossa julkaistavat uutiskirjeet.

Selkosuomeksi tämä tarkoittaa, että uusien verkkopalvelujen lisäksi myös jo olemassa olevat, vanhat verkkosivustot ja mobiilisovellukset tulee uudistaa saavutettavuuskriteerien mukaisiksi.

Mutta ei hätää! Meillä on sinulle kaksi hyvää uutista:

  1. Meran avulla toteutat vaadittavat uudistukset helposti ja luotettavasti.
  2. Saavutettavuus tuo palvelusi yhä useampien ihmisten tavoitettavaksi ja käytettäväksi. Siksi siihen kannattaa panostaa, vaikka ette yrityksenä kuuluisikaan lain piiriin.

Tiivistelmän saavutettavuuden periaatteista ja hyödyistä löydät tästä meran blogista.

Kokonaispalvelu helpossa paketissa

Meran Saavutettavuustarkistus-palvelun avulla saat digitaaliset sisältösi kansainvälisen WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) -ohjeistuksen AA-tasolle. Palvelu sisältää verkkoratkaisujen testauksen, korjausehdotukset ja WordPress-sivustojen osalta myös korjaustoimien toteutuksen.

Palvelu soveltuu joustavasti esim. kunnan, kaupungin, muun julkisyhteisön tai yrityksen verkkoratkaisujen tarkistamiseen. Sen käyttö sujuu sukkelasti ja vaivatta: tarkistukseen tarvitsemme vain verkkopalvelusi osoitteen ja korjaustoimia varten kirjautumistiedot sivuston hallintaan.

Tarkistus

  • Palvelu sopii millä tahansa verkkoalustalla toteutetun sivuston tutkimiseen.
  • Testaus kattaa sivuston teknisen toteutuksen, ulkoasun ja tekstisisällön saavutettavuuden.
  • Saat testauksesta tarkastusraportin, jossa sivuston mahdolliset puutteet esitetään havainnollisesti ja yksityiskohtaisesti.

Korjausehdotukset

  • Tarkistusraportti sisältää myös konkreettiset ehdotukset keinoista, joilla testauksessa havaitut ongelmat saadaan korjattua kuntoon.

Korjausten toteutus

  • WordPress-sivustoilla palveluun sisältyy sopimuksen mukaan myös korjaustoimien toteutus.
  • Muiden verkkoalustojen osalta korjauspalvelu on rajatumpaa, mutta saamasi muutosehdotukset auttavat sinua niidenkin kuntoon saattamisessa.

Saavutettavuus syntyy kokemuksesta ja osaamisesta

Tarkastuspalvelu perustuu meran laajaan kokemukseen yritysten ja julkisorganisaatioiden verkkosivustojen teknisestä ja sisällöllisestä suunnittelusta. Olemme perehtyneet saavutettavuuteen etenkin julkisen sektorin projekteissa.

Toteutimme mm. Suomen raideliikenteen valtaväylästä kertovan Päärata-sivuston. Useiden maakuntaliittojen yhteishankkeessa painotettiin niin teknisen käytettävyyden, ulkoasun kuin tekstisisältöjenkin saavutettavuutta. Löydät sivuston osoitteesta www.paarata.fi.

Pirkanmaan ELY-keskuksen kanssa suunnittelimme Ympäristöviisas-verkkosivut, jotka sisältävät runsaasti faktaa paikallisympäristön tilasta, ilmastotyöstä ja alan hankkeista. Laaja tietomäärä oli luonnollisesti saatava selkeään ja helppokäyttöiseen muotoon. Voit tutustua projektiin meran referenssisivulla tai itse sivustoon osoitteessa www.ymparistoviisas.fi.

Mera on operoinut pitkään myös energia-alalla ja mm. rakentanut saavutettavuusvaatimusten mukaiset nettisivut Naistenlahti 3 -voimalalle sekä BIG-biokaasulle.

Ovatko sinun organisaatiosi sivustot ja digipalvelut lainmukaisessa kunnossa? Soita tai meilaa meran Maaritille, niin selvitetään ja hoidetaan hommat reippaasti reilaan. Tavoitat hänet numerosta 050 345 1167 tai osoitteesta maarit.rautio@mera.fi.