Yhdeksän tapaa tyriä hakukoneissa

Näillä luovilla vinkeillä mokaat, tyrit ja kämmit huolella hakukoneissa – helposti ja nopeasti. Noudata yhtä tai useampaa vinkkiä maksimoidaksesi tulokset ja minimoidaksesi hakutulokset.

Artikkelin on kirjoittanut Toni Nummela.

1. Jätä kertomatta Googlelle uudesta sivustostasi

Tee täysin uusi sivusto äläkä anna Googlen tietää sivustosta, eli aloita heti kilpikonnapuolustus. Älä siis itse luo mistään sivustolle yhtään linkkiä äläkä ainakaan käy kertomassa sivustostasi Googlelle. Tieto lipsahtaa helposti, jos mainitset linkin somessa tai käytät vaikkapa Chrome-selainta, joten vältä kaikkien somepalveluiden ja Google-tuotteiden käyttämistä.

Jos sivustolla on pakko olla jotain sisältöä, koita tehdä siitä niin puisevaa kuin mahdollista, jotta kukaan ei vain linkittäisi tai jakaisi sitä ja pilaisi möhlimistäsi.

2. Unohda hakurobottien rajoitukset päälle

Jätä silloin joskus testivaiheessa meta-tageihin laitetut hakuroboteille tarkoitetut noindex ja nofollow -kiellot päälle sivulle kuin sivulle. Vielä parempi on unohtaa robots.txt -tiedostoon sivun juureen:

User-agent: *
Disallow: /

Näin jokaista hakukonetta kielletään indeksoimasta mitään sisältöä. Tämä on toki aina ehdotus, mutta aika varma tapa pilata näkyvyys ihan perusteellisesti vähänkään isommissa hakukoneissa.

HUOM: Ole erityisen tarkkana tuon kauttaviivan kanssa, sillä sen poistaminen avaa kaikki sivut indeksoitavaksi, jollei yksittäisissä sivuissa ole edellä mainituilla meta-tageilla ohjeistettu toisin.

3. Tee kaikki teksti sivustolla kuviksi

Kun halutaan nopeasti näyttävää jälkeä, jota kukaan hakukoneesta etsivä ei löydä, kannattaa koko sivusto suunnitella yhdeksi kuvaksi. Sivusto, jolla ei ole lainkaan tekstiä, on helppo saada näkymättömiin hakukoneissa – hakukoneet kun rakastavat tekstiä. Muista myös nimetä kuva tyhjänpäiväisesti, kuten esimerkiksi ”kuva1.tif”, jotta kuvahaun kautta kukaan ei vahingossakaan eksy sivustolle.

Lahjaakkaammat tyrijät jättävät myös sisällyttämättä kuvien alt-määritteisiin tekstimuodossa saman informaation kuin mitä kuvissa on.

Kaupan päälle saat kämmittyä hakukoneiden responsiivisuudesta antamat pisteet, sillä pelkästään kuvista koostuvaa sivustoa on myös hyvin hankalaa tai mahdotonta saada toimimaan responsiivisesti eri laitteilla.

4. Käytä eri sanoja kuin millä ihmiset hakevat

On aina hauska puhua väärää kieltä, jota ihmiset eivät koskaan käytä hakiessaan sinua.

Tässä muutama oiva kielellinen munausvinkki hakukoneisiin:

 • Keksi täysin uusi vain itsesi käyttämä tuotekategoria
 • Käytä tuotteistasi lyhenteitä joita kukaan muu ei käytä, esim. YTKSP voisi olla Ylemmän Tason Kotisivujen Suunnittelupalvelut.
 • Nimeä firmasi jollain nimellä mitä se ei ole, esimerkiksi kioskiksi vaikka olette verkkokauppa tai uimahalliksi vaikka olette akvaariokauppa
 • Tee jokaisesta tuotteestasi yhdyssana lisäämällä perään liite: -ratkaisut tai -palvelut. Rohkeimmat tyrijät lisäävät molemmat yhdessä, eli tuotteen perään vielä pääte -ratkaisupalvelut tai -palveluratkaisut
 • Voit leväperäistää minkä tahansa kategorian lisäämällä etuliitteen muut, eli esimerkiksi muut ratkaisupalvelut

Poikkeuksena edellisiin olkoot julkisten organisaatioiden yksiköt, jotka pääsääntöisesti sisältävät kaikkea yllämainittua jo organisaation nimestä lähtien. Mikäli haluat kämmiä julkisorganisaatiosi sivuston hakukonenäkyvyyden suosittelen edellisten sijaan käyttämään kaikkia muita vinkkejä.

5. Jätä hakukoneystävällisyys tekemättä

Älä anna eri sivuille toisistaan erottuvia selkeitä sivun aihetta kuvaavia otsikoita vaan nimeä ne vaikkapa tyylillä ”Sivu 1” tai ”Otsikko tähän”. Jätä myös sivujen title-tagit täyttämättä ja meta-kuvaukset kirjoittamatta. Voit vaihtoehtoisesti yhdistellä myös edellisessä vinkissä kerrottuja kielellisiä vinkkejä meta-kuvauksiin, kun haluat tehdä turhaa työtä.

6. Tee niin hitaat sivut kuin mahdollista

Yksi loistava tekninen tapa vetää homma aivan reisille, on hankkia niin nuhainen serveri kuin mahdollista. Silloin sivuille eivät pääse nopeasti kävijät eivätkä hakukoneen robotitkaan. Voit kokeilla saada koko serveriketjun mahdollisimman hitaaksi sisältäen siis:

 • nimipalvelimet
 • www-palvelimen
 • tietokantapalvelimen

Näin kokemus saadaan tökkimään jokaisessa kohdassa tasaisen varmasti.

7. Muuttele sivujen URL-osoitteita äläkä uudelleenohjaa

Vaihda säännöllisesti sivujesi URL-osoitteita ja jätä vanhat osoitteet rempalleen, eli vastaamaan ”Sivua ei löydy” esimerkiksi HTTP 404 -otsakkeilla tai miksei vaikka ilmankin.

Voit tehdä myös viikkoaikataulun, esimerkiksi ”muut palveluratkaisut” tai ”Otsikko tähän” -sivu voisi löytyä eri viikkoina osoitteista:

 • http://www.domain.example/p10a554
 • http://www.domain.example/?p=apseifjef-66seff//dfsfsf&&afsaf
 • http://www.domain.example/pr__AP__a+++7777++++ll1l11l00OO00O0
 • jne.

Muista olla käyttämättä mitään sivun sisältöä kuvaavia sanoja sivun osoitteissa. Kunnon emämokailija käyttää URL-osoitteissa merkkejä, joita on mahdollisimman vaikea löytää näppäimistöltä ja esimerkiksi kertoa puhelimessa. Vain luovuus on rajana!

8. Riko hakukoneiden sääntöjä

Jos pahin tapahtuu ja sivustosi näkyy hakutuloksissa vielä kaikesta tästä huolimattakin, voit vielä yrittää kusta homman rikkomalla hakukoneen ohjesääntöjä, jolloin sivusto putoaa pois hakutuloksista – nopeudesta emme voi kuitenkaan antaa takeita ja osa vinkeistä tepsii nopeammin kuin toiset.

Hyvät ja helpot lisävinkit ovat siis:

 • Hakusanojen piilottaminen taustaväriin
 • Hakusanojen tarpeeton ja älytön toistaminen
 • Sisällön luominen automaattisesti
 • Linkkijärjestelyihin osallistuminen
 • Muiden sisällön kopsaaminen
 • Huonot kumppanuusohjelmat
 • Virusten tai muiden pöpöjen laittaminen tai päästäminen sivuille

9. Viimeinen oljenkorsi

Mikäli mikään yllämainituista ei auta tai saavuta luottamustasi, on parasta antaa koko homman olla ja jättää kotisivut kokonaan tekemättä, jolloin ne eivät tietystikään löydy yhtään hakukoneista! Näin annat kilpailijoillesi todella reilun etulyöntiaseman ja hakukoneiden käyttäjät eivät tiedä olemassaolostasi tuon taivaallista.

Helppoa, kun sen osaa!

Kirjoittaja on digitaalinen suunnittelija, joka toivoo että kirjoituksen vinkit tulevat käyttöön käänteisinä. Nyt jäi tosin vähän enemmän ajatusduunia sulle – sori siitä. Kirjoittaja myös myöntää tehneensä useampiakin artikkelissa listattuja mokia uransa varrella. Pelastaako se yhtään, että ”olin nuori ja tarvitsin rahaa?”

24.7.2016 mera is more

Kiinnostuitko?

Tule ja laita meidät töihin. Uskomme, ettet pety.

Soita Maaritille
050 345 1167
tai
lähetä viesti.

Tästä se lähtee...

Ota yhteyttä Meraan

Soita Maaritille
050 345 1167
tai lähetä viesti: